Volg ons: 

Facebook  LinkedIn  Twitter  

   
   
Home   Nieuws   Video's   Externe links   Contact
   
   

 

Nieuws over tournee Ashley Deans mei 2013

Nieuwsbrief
geplaatst 25-juni-2013
Nieuwsbrief Stressvrije scholen

Zo op de valreep voor aanvang van de welverdiende (school)vakantie nog wat laatste nieuws.

In navolging van de ruim 700 scholen die wereldwijd Stiltetijd zijn gestart, hebben we in Nederland gesproken met een aantal scholen.
Om het gesprek lading te kunnen geven hebben we ons, na de tour van Ashley Deans, verdiept in de documentatie die rond CBE, consciousness based education, binnen de TM organisatie circuleert.
Er is o.a. een implementatieplan met een bijbehorende controlelijst.

Het belangrijkste punt wat we in beide gesprekken hebben benadrukt is:
- zorgen voor intern draagvlak
Omdat het om verreikende ontspanningstechniek gaat dient Stiltetijd ingebouwd te worden in de dagelijkse routine en dat is voor het onderwijs het lesrooster. Om dat voor elkaar te krijgen is het noodzakelijke draagvlak, het personeel. Maar ook, afhankelijk van de schoolorganisatie, het hogere niveau. Voor beide doelgroepen verzorgt de TM organisatie een op maat gemaakte presentatie. Deze presentatie(s) behoren ingeleid te worden door de directeur van de schoollocatie waar Stiltetijd gaat spelen. Zeker in het geval van de presentatie voor het personeel zal de directeur en het liefst ook enkele personeelsleden beoefenaar dienen te zijn van transcendente meditatie. Daarbij mag je ervan uitgaan dat dat een maand of drie dient te zijn. Het beste werkt het om uit eigen ervaring te spreken en dus het voorbeeld te geven bij een dergelijk commitment. Succesfactor is dan dat meer dan 50% van het personeel ook TM beoefenaar is voordat je aan verder invoering gaat denken. (Stiltetijd in het lesrooster)

Dit zijn allemaal stappen uit het implementatieplan en er zijn er meer. Bij de basis hoort ook de financiering. Op dit moment gaan we uit van de normale cursusprijzen per persoon en achter de schermen wordt een en ander nu doorgerekend of die prijs reŽel is.
Een ander aspect uit de beginfase is de intentieverklaring. Hiermee geeft de school aan op de hoogte te zijn van de stappen in het implementatieplan en daarbij spreekt men de intentie uit om voor minimaal 100 leerlingen Stiltetijd in te willen voeren.
We hebben ons nu vooral geconcentreerd op het VO en voor het PO zal een vergelijkbaar plan gelden. Voor beide schooltypen zijn de ouders een belangrijke partij en u kunt zich voorstellen dat ook hier een of meerdere informatieve bijeenkomsten nodig zijn. Ook hier wordt ondersteuning geboden door de TM organisatie.

U leest het goed. We gaan niet over een nacht ijs en we zijn blij dat we de ervaringen van 700 scholen, wereldwijd, kunnen gebruiken.
Uiteraard stippelen we samen de beste route uit naar Stiltetijd op uw school in een mooi tijdpad, zonder stress.

Indien we uw reeds bestaande interesse hebben aangewakkerd, is het wellicht goed om eens nader van gedachten te wisselen.
Zonder enige verplichting komen wij graag naar u toe.

Wij zijn, in dit geval, ondergetekende - Rob Hoorn - & Bert Zijlstra. (TM leraar)

Het mailen van uw vraag of vragen mag natuurlijk ook.
Fijne zomer toegewenst.
Rob Hoorn & Bert Zijlstra
Artikel
geplaatst 10-juni-2013
Ashley Deans fenomenaal

uit: Sidhadorpnieuws, juni 2013

In de week van 13 mei jongstleden bezocht Ashley Deans Lelystad en gaf diverse lezingen in het land. Ashley is 65 jaar en directeur van de Maharishi School in Iowa, Fairfield, waar sinds 30 jaar Transcendente Meditatie is toegevoegd aan het lesprogramma. Ashley reist veel rond, hij heeft inmiddels al 80 landen bezocht en is mede-inspirator van meer dan 700 scholen waar de beoefening van Transcendente Meditatie in de vorm van Stiltetijd (Quiet time) is opgenomen in het lesprogramma.

Meerdere malen heb ik de lezing van Ashley gehoord op zijn tournee en iedere keer weet hij de toehoorders enthousiast te maken met zijn betoog. Hij vertelt zonder opsmuk, eenvoudig en gedegen zijn verhaal, met humor en met uitmuntende feitenkennis. Er is geen speld tussen te krijgen, het viel me op dat de vragen dan ook meestal heel praktisch van aard waren, zoals "hoe kan ik beginnen met mijn school?", "wat zijn de kosten?" etc. Absoluut geen kritiek.
Ashley is niet alleen een begenadigd spreker, hij is ook een zeer fijne persoonlijkheid. Hij komt aan vanuit de VS op station Lelystad met een klein koffertje voor zijn driewekelijkse tour door Nederland en BelgiŽ. Als gast van de familie Luikink logeert hij in Lelystad en onderhoudt vandaaruit de contacten via Skype en email met de rest van de wereld. Als een studente uit Friesland meer wil weten over meditatie op scholen nodigt hij haar uit in zijn appartement en mag ze de hele dag met hem mee. Als een teleurgestelde docent uit Den Burg (Texel) mailt dat hij niet in staat is om naar de lezing in Utrecht te komen biedt Ashley aan om zelf de volgende dag naar Texel te gaan, om daar zijn lezing te geven. Vervolgens was bet hele eiland in rep en roer, op de voorpagina van de lokale krant werd zijn bezoek aangekondigd en de geÔmproviseerde lezing trok 30 bezoekers.

Raymond Slot organiseerde twee lezingen voor Ashley op de Hogeschool in Utrecht, collegaís van Raymond waren vol lof over de bijzondere lezing. Blijkbaar is het collectief bewustzijn in het onderwijs zelf nu rijp voor de nieuwe aanpak die we 'Stressvrije scholen' hebben genoemd. In BelgiŽ moesten mensen zich vooraf inschrijven voor de lezing van Ashley en dankzij de fantastische inzet aldaar van de organisator Joachim Claes ťn dankzij Facebook (zie topic 'Stressvrije scholen' [*]) hadden al 3500 mensen ingeschreven op de lezingen van Ashley voordat de tour begon. Joachim vertelt dat hij steeds grotere zalen moest zoeken om de enorme toeloop te kunnen voorzien, tot wel 400 personen.

In Nederland hadden we slechts weinig voorbereidingstijd en werd de tour geÔmproviseerd, maar mijn medeorganisator Rob Hoorn en ik zijn zo enthousiast dat we Ashley nogmaals gaan uitnodigen voor een vervolg. Er zijn contacten met universiteiten waar we Ashley als gastdocent kunnen laten spreken. Het helpt erg mee dat er nu wereldwijde belangstelling is voor stressvrije scholen met als topper BraziliŽ, waar het gehele schoolsysteem (38.000 scholen) stiltetijd gaat introduceren.

Voor meer informatie, bezoek de uitmuntende website van Joachim: stressvrijescholen.be.

Tenslotte wil ik Bert Zijlstra bedanken dat hij Ashley als chauffeur en causeur de hele week heeft begeleid.

Theo Tromp

[*] Stressvrije scholen op Facebook:
Stressvrije scholen (BelgiŽ)
Stressvrije scholen (Nederland)
Om de Belgische Facebookpagina te bekijken is het niet nodig ingelogd te zijn in Facebook - de pagina is ook toegankelijk als u geen Facebook-account heeft.
Artikel
geplaatst 10-mei-2013
'Stiltetijd' - lezing van Ashley Deans op 12 mei 2013 in Lelystad

uit: Sidhadorpnieuws, mei 2013
Door Theo Tromp

Op vrijdag 1 april jongstleden was Rob Hoorn te gast bij Maharishi basisschool De Fontein en heeft hij voor het eerst het Sidhadorp bezocht. Rob is sinds augustus vorig jaar in de ban van Transcendente Meditatie en heeft zichzelf ten doel gesteld om de effecten van TM onder de aandacht te brengen van diverse geledingen in de samenleving.

Naast het aanbieden van TM aan veteranen, heeft voor hem het onderwijs de hoogste prioriteit. Werkzaam als docent maatschappijleer in het voortgezet onderwijs weet hij als geen ander dat het onderwijs aan vernieuwing toe is en wat hem betreft kan dat het beste van binnenuit tegen relatief lage kosten. Na enkele vergeefse pogingen om TM onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamerfracties en de vaste kamercommissie van onderwijs heeft hij contact gezocht met Paul Gelderloos en is ook op bezoek geweest in Vlodrop. Hij heeft op Facebook en Linkedin de Stressvrijere Samenleving geÔntroduceerd en er wordt gewerkt aan een website met een vergelijkbare naam.
Op verzoek van de TM-organisatie is hij samen met Theo Tromp de rondtoer van dr. Ashley Deans aan het organiseren.

Ashley Deans is 15 jaar directeur geweest van de meest succesvolle school in de VS, in Fairfield, en reist nu de wereld rond om het concept van Maharishi, consciousness-based education, onder de aandacht te brengen van overheden en uitvoerders van het onderwijs.
Op zijn school wordt TM toegepast door de leerlingen en de staf. Op scholen wordt dat ook wel 'stiltetijd' genoemd. In de VS worden vele competities georganiseerd tussen scholen en steevast weet de Maharishischool daar de meeste prijzen te winnen, zelfs jarenlang achter elkaar. De school weet de meeste eerste prijzen van nationale competities binnen te halen.

Wereldwijd wordt op steeds meer scholen stiltetijd geÔntroduceerd. Op dit moment is voor Zuid-Amerika voor 32000 scholen (20 miljoen leerlingen het besluit genomen dat TM gaat worden toegepast.

In Europa houdt Ashley lezingen door Nederland en BelgiŽ. De Canadees is te gast in het Sidhadorp van 11 t/m 16 mei. Van hier uit zal hij meerdere lezingen per dag verzorgen en hij is bereid om ook in de Koepel te spreken. Ashley is een getalenteerd spreker en boeiende persoonlijkheid en daarom willen we iedereen aanraden om te komen genieten van zijn lezing op zondag 12 mei om 20.00 uur in de koepel. De toegang is gratis!

Het SidhadorpbestuurPersconferentie
geplaatst 13-mei-2013
Via Nieuwsbank

Correctie: de persconferentie begint om 11:00 uur!
--------------------------------------------------------------------------------

Directeur meest succesvolle school VS vertelt over stressvrije scholen

Persconferentie van Ashley Deans op 15 mei 11:00 - 12:00 uur, Prins Hendrikkade 48 K, 1012 AC Amsterdam

AMSTERDAM, 20130513 -- Ashley Deans, gedurende 15 jaar de directeur van de meest succesvolle school in de VS, reist door de wereld rond om uit te leggen wat het geheim van zijn succes is. Op 15 mei geeft hij een persconferentie in Amsterdam.

Zijn school (voor leerlingen zonder selectie aan de poort van 6-18 jaar) bereikte in de 30 jaar van haar bestaan de meeste eerste prijzen op nationale en regionale competities, 90% van de studenten gaat door naar een universitaire studie. Er is nagenoeg geen verzuim, niet bij leerlingen en niet bij zijn staf. Zijn methode? Stress verwijderen op school.

90% van alle problemen (waaronder ook pesten) op school wordt veroorzaakt door stress. Door de stress weg te nemen ontstaat een leerklimaat waarbij de natuurlijke aard van kinderen - nieuwsgierig naar kennis - weer functioneert en waarbij leraren energie krijgen tijdens het lesgeven tot zelfs na hun 80-ste levensjaar. Voor de tour zijn speciale websites gemaakt www.stressvrijescholen.nl en www.stressvrijescholen.be.

U kunt al uw vragen stellen aan Ashley tijdens de persconferentie die wordt georganiseerd op woensdag 15 mei, 11:00 Ė 12:00 uur, Galerie Alina D, Prins Hendrikkade 48 K,1012 AC Amsterdam

www.stressvrijescholen.nl
www.stressvrijescholen.be
www.tm.nl
Uitnodiging
geplaatst 06-mei-2013
 
Uitnodiging
voor gratis lezing door Dr. Ashley Deans

Stressvrije scholen

Data en locaties

woensdag 15 mei om 20.00 uur in Den Haag
Diamantcollege
Diamanthorst 183
2592 GD Den Haag

donderdag 16 mei om 20.00 uur in Utrecht
Cursus en vergadercentrum Domstad
Congreszaal klein
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

GeÔnteresseerd? Kom naar de lezing!
Laat via robhoorn@me.com weten dat u komt.

  PDF versie van de uitnodiging
Ashley Deans op YouTube
geplaatst 11-feb-2013
 
Dr Deans presentation: Transcendental Meditation in Education
Presentatie Dr. Ashley Deans - vrijdag 25 januari 2013, Brussel (nederlands ondertiteld)
Ashley Deans op YouTube
geplaatst 11-apr-2011
 
Dr Ashley Deans What is missing in modern education